VVS- och fastighet
Gillar du att jobba med händerna? Är du duktig på att lösa problem? Hos oss på VVS- och fastighetsprogrammet (VF) får du göra både och. Efter utbildningen kan du börja jobba direkt eller studera vidare.
Jönköpings kommun har beslutat att VF-programmet ska flytta från ED till Bäckadalsgymnasiet. Det innebär att utbildningen i sin helhet eller de sista åren kommer att bedrivas på Bäckadal. När detta kommer ske beror bland annat på när de nya lokalerna på Bäckadalsgymnasiet står klara.
På VVS- och fastighetsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet har vi behöriga lärare med god utbildning och gedigen erfarenhet inom yrkesområdena. Här finns väl anpassade lokaler med modern och ändamålsenlig maskinutrustning. Våra läromedel är anpassade för yrkesstudier med datorn som ett dagligt hjälpmedel i utbildningen. Under din studietid kommer du att arbeta med olika projekt, både individuellt och i grupp. Praktiska och teoretiska övningar varvas för att ge dig helhet i utbildningen. Du gör en del av ditt skolarbete på en arbetsplats, vilket kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under dina tre år ingår minst 15 veckor APL där du också får en möjlighet att knyta kontakter för sommarjobb.
Vårt VVS- och fastighetsprogram är med i VVS-collage vilket innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad och har en nära samverkan med arbetslivet. Efter avslutad utbildning kommer du att vara eftertraktad och attraktiv på arbetsmarknaden.
Inriktning Kyl- och värmepumpsteknik
Tycker du det är intressant med energianvändning och har ett helhetstänk? Då kan inriktningen kyl- och värmepumpsteknik hos oss vara något för dig. Inom denna inriktning får du kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning, injustering och felsökning. Du kommer också få förståelse för plan- och sektionsritningar för bland annat installationer.
En kyltekniker arbetar med olika slags kylanläggningar och värmepumpar. Du installerar, underhåller och reparerar. Du får chans att lära dig att på ett energieffektivt sätt skapa ett behagligt klimat i bostäder och andra fastigheter. Det kan även handla om luftkonditionering i en bil, kyldisken på mataffären eller kylning av en serverhall. Vi lägger även fokus på miljö och säkerhet inom kyl- och värmepumpsteknik.
Inriktning VVS
Är du händig samtidigt som du gillar digital teknik? Då kan inriktningen VVS vara något för dig. Inom denna inriktning får du kunskaper i installation, service och underhåll av värme-,
vatten-, avloppsanläggningar samt kyl- och värmepumpsaggregat. Vidare får du även kunskap för att bygga system och dra rör för bästa möjliga effekt vid uppvärmning och ventilation.
En VVS-montör arbetar med olika slags installationer i hus. Du installerar till exempel badrum, värme, vatten, fjärrvärme och värmepumpar i både nya och gamla hus. Här får du lära dig att montera rör och system som krävs för behagligt inomhusklimat. Du kommer att få kunskap om installationsregler, bygglagstiftning, energi- och miljöfrågor samt säkerhet. Under inriktningen kommer du bland annat att dra rör, montera element och installera varmvattenberedare. Du lär dig även att isolera rör för att spara energi, stänga ute buller eller skydda mot brand samt om olika rör som finns i exempelvis industrimiljöer och används för olja eller gas. Du kommer även få kunskap om större system så som fjärrvärme eller fjärrkyla.
Efter gymnasiet
VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för ett jobb direkt efter gymnasiet samtidigt som du får en grundläggande behörighet, eller särskild behörighet, till högskola. När du tar studenten får du en yrkesexamen och kan arbeta som exempelvis kylmontör, kyltekniker eller montör inom VVS men du kan också välja att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola.
Alumner
Vad har du tagit med dig från ED?
Jag trivs jättebra med mitt yrke som är fritt och varierande. Skolan förberedde mig väldigt bra inför verkligheten och jag kände mig ganska säker på att dra rör, vilket resulterade i en fast anställning när jag slutade gymnasiet.
Charlie, tidigare VF-elev som samma år som han tog studenten blev regionmästare i VVS.
Vad har du tagit med dig från ED?
Jag trivs jättebra med mitt jobb och yrke. Det jag har med mig från VF-programmet är att kunna handha kylmedium och kylkretsar på ett grundläggande sätt. VF-programmet gav mig en bra grund att stå på, men mycket har jag också lärt mig från mina arbetskamrater. Så det är viktigt med mycket praktik under utbildningen.
Petter, tidigare VF-elev som samma år som han tog studenten kom tvåa i Yrkes-SM i kylteknik.
Rydberg, Susanne
Rektor
Naturvetenskapsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet
036 - 10 62 19