Samhällsvetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklats och fungerar idag på olika sätt. På programmet arbetar vi mycket utifrån diskussioner. Genom att vrida och vända på problem skapar lärare och elev tillsammans nya insikter och förståelse.
På Samhällsvetenskapsprogrammet utvecklar du ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt där du lär dig att avgöra om påståenden är grundade på fakta och att urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sållar och bearbetar information med källkritiska metoder. Du utvecklar din förmåga att samarbeta, vara kreativ, arbeta självständigt, ta ansvar, se möjligheter, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling. Vi satsar också särskilt på att hela tiden utveckla våra omvärldskontakter och att utbildningen ska vara verklighetsnära. Detta gör vi bland annat genom att använda studiebesök som en naturlig del av undervisningen.
Centrala ämnen är språk, samhällskunskap, historia, hållbar utveckling, psykologi och sociologi. Vi samarbetar mellan olika kurser för att skapa en helhet. Efter studenten är målet att du ska vara förberedd för fortsatta studier på högskola och universitet.
Inriktning Beteendevetenskap
Är du intresserad av människor? Samspelet dem emellan, konflikthantering och grupprocesser? Då kan inriktningen beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig. Här ska du få kunskaper i psykologi, sociologi och andra ämnen som exempelvis samhällsvetenskap, ledarskap och ungdomars livssituation. Vi arbetar ofta tematiskt utifrån ett individ-grupp-samhällsperspektiv.
Inom Beteendevetenskap intresserar vi oss mycket för människan i samhället och hur vi fungerar tillsammans. Vi fokuserar på möten mellan människor och den kommunikation som uppstår. Du förbereds väl för att verka inom områden som innehåller mycket kontakt med människor. Du kommer bland annat att studera kommunikation, lärande och ledarskap och genom utbildningen få får större förståelse för hur människor handlar som individer, gruppdeltagare och samhällsmedborgare.
Inriktning Samhällsvetenskap
Är du intresserad av samhällsfrågor? Då kan inriktningen samhällsvetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig. Inriktningen ger dig kunskaper om samhällsstrukturer och människors villkor. Du kommer bredda och fördjupa dina kunskaper i olika samhällsfrågor; geografi, hållbar utveckling, internationella relationer, konflikthantering, sociologi och välfärdsfrågor. Vi arbetar med många frågor både i ett historiskt perspektiv och i ett framtidsperspektiv.
Inom Samhällsvetenskap fördjupar du dig särskilt i frågor som rör relationer på både nationell och internationell nivå och hur vi skapar ett framtida samhälle. Hur kan vi tillsammans forma en hållbar framtid? Hur påverkar globaliseringen oss människor på olika sätt? Hur kan man hitta förklaringar till dagens samhälle genom historiska kunskaper?
Efter gymnasiet
SA ger dig både bredd och djup som gör att du får behörighet till ett stort antal högre utbildningar oberoende vilken inriktning inom du väljer. Båda inriktningarna ger dig exempelvis möjlighet att vidareutbilda dig till beteendevetare, journalist, personalvetare, polis och socionom, marknadsförare, statsvetare eller psykolog.
Alumner
Vad har du tagit med dig från ED?
Tack vare min tid på Samhällsprogrammet på ED har jag tagit med mig främst mina högskoleförberedande behörigheter i ryggsäcken, men även lärdomar från mycket uppsatsskrivande och annan teoretisk kunskap som har varit väldigt betydelsefull i mina högskolestudier. Inte minst vill jag även lyfta fram ett väldigt stöttande och coachande lärarteam som alltid fanns där när hjälp behövdes, vilket förberedde mig extra mycket till just det program jag läser idag.
Zeinab, tidigare SA-elev.
Vad har du tagit med dig från ED?
Samhällsvetarprogrammet har förberett mig väl genom att jag fått träna på viktiga förmågor som krävs i mitt arbete: att kunna analysera, ifrågasätta och tänka kritiskt om hur de beslut som universitetet tar påverkar studenternas utbildning, arbetsmiljö och hälsa. Men det viktigaste jag tagit med mig från Samhällsvetarprogrammet och lärarna på ED är förmågan att ta för sig och att lita på sig själv med de kunskaper man har!
Ertan, tidigare SA-elev
Vad har du tagit med dig från ED?
ED är verkligen fantastisk på att lära ut allt det viktiga man behöver kunna på universitetet. Från hur man refererar på ett bra sätt, till att utveckla sina tankar, diskutera, reflektera och presentera. Allt känns så genomtänkt och hjälpsamt, och jag känner verkligen att jag har fått verktygen jag behöver för att lyckas
Marvin, tidigare SA-elev.
Dahlquist, Jesper
Rektor
Samhällsvetenskapsprogrammet
036 - 10 63 12