Jönköpings kommun

Tekniktreor på studieresa

Elev i förgrunden, Turning torso i bakgrunden.

Treorna som läser inriktningen Samhällsbyggande och miljö på Teknikprogrammet gjorde i fredags (30/9) en studieresa till Malmö och Köpenhamn. Där fick de bland annat titta på hållbart samhällsbyggande, byggnadsverk, arkitektur och design vilka också är kurser som de läser i sin inriktning. Utöver detta besökte de även Louisiana Museum of Modern Art.

Tidigt på morgonen lämnade bussarna ED:s parkering och första stoppet var Malmö och Sveriges arkitektoniska landmärke i modern tid (Turning Torso) för att därefter färdas över det som i samband med dess invigning benämndes som ett tekniskt och estetiskt mästerverk (Öresundsbron). Vidare i Ørestad serverades lunch och eleverna fick se modern hållbarhetsbyggnation med bl.a. 8 House. Färden gick sedan vidare till Köpenhamn och Svarta Diamanten, ett världsberömt bibliotek med flertalet avancerade tekniska lösningar både i husbyggnation och interiör. I Köpenhamn fick eleverna även en stund att uppleva stadens moderna dynamik och historiska charm!

Avslutningsvis besöktes Louisiana, Danmarks moderna museum för att uppleva nutidskonst med aktuella utställningar och legendarisk modern konst tillhörande Louisianas permanenta samlingar - allt i en dynamisk arkitektur i samspel med naturen. Här introducerades eleverna till utställningarna med två guidade turer innan de på egen hand fick betrakta konsten.

Hemresan gick via båt mellan Helsingör och Helsingborg för att sedan avslutas utanför ED halv tio på kvällen. En lång men mycket givande dag tillsammans med våra härliga elever!